Adım Adım Kapsül Gardrop Oluşturma

Eğer minimalizme benim gibi kafayı takmış durumdaysanız, kapsül gardrop ifadesiyle daha önce karşılaşmışsınızdır. Minimalizm için neden bilmiyorum ama öncelikle gardroplarda sadeleşmeye gidilmesi tavsiye edilir, daha sonra evin geri kalan kısımları gelir. Belki de en zoru olduğu içindir ya da en keyiflisi olduğu içindir. Asıl nedeni bilemiyorum!

Peki bu kapsül gardrop nasıl oluşturulur? 

P333 / project 333 diye bir şey duydunuz mu daha önce? Duymadıysanız hemen açıklık getireyim olaya. 2010 yılında Courtney Carver tarafından oluşturulan bir projedir kendisi. 3 ayı, ayakkabısından takısına kadar 33 parça ile geçirmeye dayanıyor. Fastfashion denilen bir kavram varken, yani geçen hafta giydiğiniz şey bu hafta moda değilken 33 parçayla yola devam etmek zor görünebilir. Ama aslında gözüktüğü kadar zor değil. 
Kıyafetlerinizi farklı kombinasyonlar yaparak farklı tarzlarda kombinleyebiliyorsunuz. "Bu gün ne giysem?" derdini bir nebze de olsa azaltabiliyorsunuz. Zamandan kazanmış oliyorsunuz. 

Burada belitmek istediğim bir şey var. Kapsül gardrop oluşturmak için, P333 metodunu izlemek zorunda değilsiniz. P333, kapsül gardrop oluşturma yöntemlerinden biridir. Burada temel amaç, yeterli sayıda kıyafete sahip olmaktır ve sahip olduğunuz kıyafetleri kullanarak uyumlu kombinler yapabilmektir. Kapsül gardrobunuzu oluştururken kıyafetleriniz ister 33 parça, ister 10 parça olsun, temel mantığın dışına çıkmadığınız sürece problem yok.

Şimdi bu bilgilerden sonra hazırsınız adım adım kapsül gardrobumuzu oluşturalım.
  1. Tüm gardrobunuzdaki kıyafetlerinizi boşaltın.
  2. Tarzınızı belirleyin.
  3. Renk paletinizi oluşturun. Böylece uyumu yakalamak daha kolay olur ve göze gönle hoş gelirsiniz.
  4. Az önce dolabınızdwn çıkarttığınız kıyafetleri, Sevdiğiniz, Belki Giyerim, Giymem, Bağışla şeklinde 4 kategoriye ayırın.
  5. Sevdiğiniz kıyafetleri az çoktur felsefesini unutmadan yerine koyalım. 
  6. Kapsül gardrop oluştururken kendimiz için maksimum bir sayı belirleyelim. Mesela en çok bir sezon için 30 parçam, 33 parçam olacak gibi. Ve bu 30-33 artık kaç parça eşyanız varsa sizi yansıttığına emin olun. Tarzınıza uugun olsun. Kombinlerken kolaylık sağlasın. 33 parçanın içinde bluzlar, pantolonlar, elbiseler, hırkalar yani temel parçaların olduğuna emin olun.
  7. Bu arada iç çamaşırları, çoraplar, gecelik bu 33 parça içinde değil. Onları saymayın.
  8. Hemen alışverişe çıkıp "ohh mis dolabı boşalttım ne de olsa!" deyip tekrar aynı hataya düşmeyin. Sahiden ihtiyacınız olmayan hiç bir şeyi almayın. Ihtiyacınız olanlar için bir liste yapın ve eksiklerinizi tamamlayın.
  9. Ayakkabılarınızı seçin. Eleme yapın.
  10. Aksesuarlarınızı seçin.
  11. Kapsül gardrobunuz artık hazır. Yapın kendinize bir kahve/çay/sıcak çikolata yaslanın arkanıza ve hayatınızda bir yeri daha sadeleştirmenin keyfini çıkarın. 

Yorumlar

  1. Merhaba 😇 Kapsül gardırop ile ilgili vermiş olduğunuz faydalı bilgiler için teşekkür ederim. İzninizle ben de ''Sonbahar-Kış Kapsül Gardırobu Nasıl Oluşturulur?'' başlıklı blog yazımı sizlerle paylaşmak isterim. 🙏 https://www.tarz2.com/sonbahar-kis-kapsul-gardirobu-nasil-olusturulur 💚 Yazılarınızın devamının gelmesi dileğimle, keyifli okumalar dilerim. 💙

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tüm Liste - Çeyiz Serisi 5

Mutfakta Neler Oluyor? -Çeyiz Serisi 1